16 Ιαν “Nιώθω ότι το βάρος μου δεν με αφήνει να είμαι η γυναίκα που θέλω.”

Ιστορία

“Γειά σας. Η δικιά μου ιστορία ξεκινάει από μικρή ηλικία. Η πρώτη φορά που ένιωσα «χοντρή» ήταν στο δημοτικό, σε ηλικία περίπου 8 ετών, όταν άρχισα να καταλαβαίνω πως δεν ήμουν σαν τα περισσότερα κορίτσια, αλλά πολύ πιο μεγαλόσωμη. Μέχρι τότε, λίγο η παιδική άγνοια, λίγο η αθωότητα, δεν είχα ποτέ αισθανθεί έτσι, ενώ δεν θυμάμαι να είχα δεχτεί αρνητικά σχόλια.
Η εφηβεία ήταν η περίοδος που με στιγμάτισε περισσότερο. Ένιωθα ότι όλοι με κοιτούσαν, ότι όλοι με σχολίαζαν και όποτε διαφωνούσα με κάποιον στο σχολείο ή όποτε με ενοχλούσε κάτι απέφευγα να το πω γιατί φοβόμουνα ότι εάν τσακωνόμουνα θα ήταν θέμα χρόνου το βάρος μου να γίνει όπλο εναντίον μου. Το πάχος μου με έκανε να δέχομαι σχεδόν τα πάντα και να μένω σιωπηλή.
Τα κορίτσια γύρω μου μεγάλωναν, έβγαιναν ραντεβού, μιλούσαν για τι σχέσεις τους, γελούσαν, και εγώ ήμουνα «απ’ έξω», παρατηρητής μιας ζωής που αισθανόμουν ό,τι δεν μπορούσα να ζήσω. Είχα δοκιμάσει να χάσω κιλά στο παρελθόν, αλλά πάντα συνέβαινε το ίδιο πράγμα: έχανα κιλά και μετά τα ξαναέπαιρνα με τόκους.
Στα 15 προσπάθησα την πρώτη μου κανονική δίαιτα με επαγγελματία, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Το βάρος μου έπεσε, όμως μόλις σταμάτησα την δίαιτα, ξανανέβηκε στα παλιά του ύψη. Δοκίμασα μόνη μου ξανά και ξανά, αλλά τίποτα. Στα 17 είχα φτάσει 82 κιλά (με ύψος 1.63) και ένιωθε έτοιμη να ξαναδοκιμάσω μια δίαιτα με διαιτολόγο, αλλά πού τέτοια τύχη? Τότε ξεκίναγε το μαρτύριο των Πανελληνίων και το να προσέξω την διατροφή μου σύντομα έγινε το τελευταίο πράγμα στο μυαλό μου. Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου πήρα συνολικά 14 κιλά και κλείστηκα στο σπίτι ακόμα περισσότερο από πριν. Έλεγα ότι ήταν επειδή διάβαζα, αλλά τώρα ξέρω πως ο λόγος που δεν ήθελα να βγαίνω έξω ήταν για να μην δείχνω τον χοντρό εαυτό μου.
Όταν κατάφερα πια να περάσω στην ΑΣΣΟΕ, πήρα την απόφαση να κάνω άλλη μια προσπάθεια για να αδυνατίσω. Ξεκίνησα γυμναστική, διατροφή, τα πάντα, όμως κατάφερα να χάσω μόνο 8 κιλά σε 6 μήνες, οπότε άρχισα να απελπίζομαι. Πεινούσα στο σπίτι, κουραζόμουνα κάθε μέρα στο γυμναστήριο και όλα αυτά γιατί? Για να φτάσω απλώς στα 88 κιλά χάνοντας ελάχιστο βάρος μπροστά τα 30 κιλά που χρειάζεται να διώξω από πάνω μου!
Για να μην σας τα πολυλογώ, σήμερα είμαι 24 και ακόμα αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα που είχα όταν ήμουν παιδί και έφηβη! Ζω στο Λονδίνο, είχα την τύχη να βρω μια πολύ καλή δουλειά εδώ και έναν σύντροφο που με κάνει χαρούμενη, αλλά παρόλα αυτά, νιώθω ότι το βάρος μου δεν με αφήνει να είμαι η γυναίκα που θέλω. Στο βάθος της ψυχής μου, αισθάνομαι ότι είμαι ακόμα εκείνο το χοντρό κοριτσάκι στο σχολείο που δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο…”

 

Απάντηση

Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μας.

Τα προβλήματα βάρους πολύ συχνά ξεκινάνε από την παιδική ηλικία και ένα στοιχείο που πολύ συχνά παραβλέπουμε και ως άνθρωποι και ως διαιτολόγοι είναι η επίπτωση που έχουν όλες αυτές οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις στην ψυχολογία και την διατροφική συμπεριφορά μας.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από όλα με την διατροφή σου. Από άποψη υγείας θα θέλαμε ιδανικά να ρίξουμε το βάρος σου στα 66 κιλά, όπου και είναι το ανώτατο όριο του ιδανικού βάρους για το ύψος σου (1,63). Παράλληλα όμως, πρόσεξα ότι ίσως να επικεντρώνεσαι στα κιλά που δείχνει η ζυγαριά σου, περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Και θα σου εξηγήσω το γιατί. Μου γράφεις ότι έκανες δίαιτα και γυμναστική για μια περίοδο, αλλά έχασες «μόνο» 8 κιλά σε 6 μήνες. Καταρχάς η απώλεια αυτή δεν είναι μικρή, ειδικά εάν το πρόγραμμα που ακολούθησες το έφτιαξες μόνη σου. Δεύτερον, ο αριθμός των κιλών θα χάσεις εξαρτάται από το είδος της γυμναστικής που θα κάνεις. Εάν κάνεις τρέξιμο, ποδήλατο ή αεροβική γυμναστική για παράδειγμα, θα χάσεις ικανοποιητικό βάρος. Εάν όμως κάνεις βάρη και άλλες μυϊκές ασκήσεις, τότε είναι πιθανό να έχεις μικρότερη απώλεια. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ χάνεις λίπος, το αντικαθιστάς με μυϊκή μάζα η οποία ζυγίζει πιο πολύ από το λίπος κι έτσι όταν ζυγίζεσαι δεν βλέπεις το επιθυμητό για εσένα νούμερο στη ζυγαριά.
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να διαπιστώσεις εάν ένα πρόγραμμά διατροφής και άσκησης έχει αποτέλεσμα,  είναι να παρατηρήσεις τις αλλαγές που υπάρχουν στο σώμα σου. Είδες διαφορά στα ρούχα σου, στην ευκινησία σου, στις αντοχές σου? Είμαι σίγουρος ότι υπήρξε κάποια αλλαγή σε αυτά τα τρία, οπότε μην απελπίζεσαι. Έκανες πολύ καλή δουλειά!

Από ψυχολογική άποψη, παρατηρώ ότι το βάρος σου έχει μετατραπεί σε μια σκιά που νιώθεις πώς πάντα καλύπτει ό,τι κάνεις στην ζωή σου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς το γεγονός ότι «εκείνο το χοντρό κοριτσάκι στο σχολείο που δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο», είναι ένα κομμάτι του παρελθόντος σου που δεν μπορείς να αλλάξεις, ωστόσο έχει την δική του αξία αφού εάν δεν υπήρχε, δεν θα ήσουν αυτή που είσαι σήμερα. Και το σίγουρο είναι πως σήμερα δεν είσαι πια αυτό το κοριτσάκι! Είσαι μια γυναίκα που έχει κατακτήσει τις δικές της κορυφές και επαγγελματικά και προσωπικά. Τα κατάφερες, παρά τις δυσκολίες, και δεν πρέπει να αφήσεις τα παραπάνω κιλά σου να σου στερήσουν την ικανοποίηση που σου αξίζει. Το βάρος σου δεν καθορίζει το ποια είσαι. Αυτό, το κάνεις εσύ μέσα από τις επιλογές και τα πράγματα που καταφέρνεις στην ζωή.
Τι θα σε συμβούλευα λοιπόν? Πιστεύω ότι έχεις την δυνατότητα και την θέληση να φτάσεις στον στόχο σου. Προσπάθησε πάλι την διατροφή που ακολουθούσες παλαιότερα και ξεκίνα ξανά την γυμναστική, επικεντρώνοντας στη αεροβική γυμναστική και την κίνηση. Μην κολλήσεις τόσο στα κιλά. Το βασικό στοιχείο στο οποίο θέλω να δώσεις σημασία είναι να νιώσεις εσύ καλά με το σώμα σου και τον εαυτό σου, ό,τι και αν δείχνει η ζυγαριά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

Σαν τελευταίο tip: Έχω δουλέψει στο παρελθόν στο Λονδίνο, οπότε ξέρω ότι μπορείς να λάβεις συμβουλές και βοήθεια εάν ζητήσεις από τον γιατρό σου (GP) να σε φέρει σε επαφή. Υπάρχουν και ατομικές και ομαδικές επιλογές, οι οποίες είναι σχεδόν πάντα δωρεάν, οπότε κάνε μια προσπάθεια. Ποτέ δεν ξέρεις!

Και πάλι σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία σου και ελπίζω να σε βοήθησα.

Καλή τύχη σε ό,τι κάνεις,

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολογία-Διατροφολογία BSc – King’s College London
Ψυχολογία PG – University of Liverpool
Coaching Certificate – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών