23 Φεβ Κάνει να πίνω καφέ?

Έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς για τον καφέ. Ότι προκαλεί προβήματα στο στομάχι, ότι αν βάζετε γάλα ξαφνικά γίνεται κακός για την υγεία, ότι μειώνει την όρεξη και ότι αυξάνει την όρεξη.

Ο λόγος που υπάρχει τόση παραπληροφόρηση είναι γιατί μέχρι πρόσφατα δεν ξέραμε ακριβώς τι μπορεί να κάνει στο σώμα και τον μεταβολισμό μας.

 Μεταβολισμός και κιλά

Ο καφές έχει διεγερτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό του μεταβολισμού μας. Αυτό γίνεται γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό λίπους, ο οποίος “κοστίζει” θερμίδες στο σώμα μας.

Αυτές οι ιδιότητες του καφέ ανεβάζουν τις καθημερινές ενεργειακές μας ανάγκες κατά 3 – 11%. Η αύξηση εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, την ποσότητα καφέ και το είδος του. Συγκεκριμένα, όσο χαμηλότερη ηλικία και λιγότερο λίπος έχετε, τόσο αυξάνεται ο μεταβολισμός. Αντίστοιχα, όσο περισσότερο καφέ πίνετε (με όριο τους 5) και όσο πιο πολύ καφεΐνη έχει ο καφές σας τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση. Άρα, για παράδειγμα, ο ελληνικός καφές ή ο Frappé θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στον μεταβολισμό σας απ’ ό,τι ο καφές φίλτρου ή ο cappuccino.

Όρεξη

Τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι ο καφές μειώνει την όρεξη. αυτό το κάνει μέσα από τις διεγερτικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο απορροφάει το σώμα σας υδατάνθρακες.

Όμως, αυτή η μείωση είναι ελάχιστη, έρχεται κυρίως αφού έχετε ήδη φάει κάτι και κρατάει τόσο λίγο που πρακτικά δεν την παίρνουμε υπόψιν μας.

Ο καφές βοηθάει στο χάσιμο βάρους μέσα από τον μεταβολισμό, αλλά δεν βοηθάει στην μείωση της όρεξης.

Υγεία

Μία πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Harvard βρήκε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τις επιπλοκές και την θνησιμότητα από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, οι νευρολογικές παθήσεις και για κάποιο λόγο μειώνει και τις αυτοκτονίες.

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο επέρχεται αυτή η μείωση ρίσκου δεν είναι απόλυτα γνωστός. Για τις αυτοκτονιές δεν έχουμε στοιχεία. Για τις ασθένειες η πιο κοινή θεωρία είναι ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά του καφές βοηθάνε. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ ορίστηκε ως: 3 – 5 φλυτζάνια την ημέρα και το ενδιαφέρον είναι ότι και ο κανονικός και ο ντεκαφεϊνέ καφές έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

Το γάλα και ο καφές δεν είναι κάποιο μυστικό φάρμακο, ούτε κάποιο δηλητήριο… Δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν ότι ο συνδιασμός τους προκαλει κάποιο αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα. Ένας λόγος που μπορεί να νιώσετε ενόχληση από τον συνδιασμό αυτό είναι γιατί ο καφές ή το γάλα ή και τα δύο σας πειράζουν το στομάχι. Δοκιμάστε τα ξεχωριστά για να δείτε ποιό από τα δύο σας πειράζει. Εάν δεν αντιμετωπίσετε καμία ενόχληση, τότε σημαίνει ότι και τα δύο σας πειράζουν ελαφρώς και ότι ο συνδιασμός του “ενώνει” τις ενοχήσεις, άρα τις κάνει πιο έντονες.

Τι πρέπει να προσέχετε?

  • Μακροπρόθεσμα, ο οργανισμός σας συνηθίζει τον καφέ. Κάντε διαλλείματα 1-2 εβδομάδων χωρίς καφέ, με ντεκαφεϊνέ ή τσάι.
  • Εάν έχετε πρόβλημα δυσπεψίας και καούρας, αποφεύγετε τους καφέδες.
  • Προσοχή στην ζάχαρη και το γάλα. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη / υποκατάστατα ζάχαρης (γλυκαντικές ουσίες) και άπαχο γάλα.
  • Αποφεύγετε τους μεγάλους καφέδες με σοκολάτα, καραμέλα, σαντιγί κτλ.
  • Ο καφές προκαλεί νεύρα και αϋπνία, τα οποία αυξάνουν το φαγητό που τρώτε!

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Julius Schorzman – Own work, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107645