15 Οκτ Διατροφή και σεξουαλικές επιδόσεις: μύθοι και αλήθειες

Η αφροδισιακή δράση κάποιων τροφών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους. Στρείδια, σύκα, καρύδια, σπαράγγια, σκόρδο, κάρδαμο, μέλι, σοκολάτα και άλλα πολλά, σχετίζονται από βιοχημικής άποψης με την φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που να πιστοποιούν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών επιδρά θετικά σε ανθρώπους με σεξουαλικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, ο χαρακτηρισμός «φυσικό βιάγκρα» που κατά καιρούς αποδίδεται σε συγκεκριμένα συστατικά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που καταναλώνοντας τις να χαρίζουν σε άντρες και γυναίκες σούπερ σεξουαλικές επιδόσεις. Ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, η βοήθεια που μπορεί να προσφέρουν είναι μηδενική.

Τροφές με αφροδισιακές ιδιότητες

Κάποιες τροφές, λόγω των συστατικών και της βιοχημικής δράσης που έχουν στο σώμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και των σεξουαλικών επιδόσεων.

Ωμά στρείδια: Ίσως το πιο διάσημο «αφροδισιακό». Η φήμη του προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, με βάση τις περισσότερες ιστορικές πηγές. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και της γονιμότητας απεικονίζεται συχνά πάνω στο κέλυφος ενός στρειδιού. Επιστημονικά, η αφροδισιακή λειτουργία τους οφείλεται σε δύο παράγοντες: Τα ωμά στρείδια οδηγούν στην καλύτερη απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία είναι η ορμόνη της απόλαυσης, και ταυτόχρονα περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθάει στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Λιπαρά ψάρια: Από τον σολομό και τον τόνο, μέχρι και την σαρδέλα, τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την σωστή λειτουργία του σώματος. Ο ρόλος τους στην σεξουαλική ζωή όμως αφορά περισσότερο την ψυχική ευεξία, παρά την σωματική. Τα ωμέγα-3 λιπαρά και η βιταμίνη D που περιέχουν βοηθούν στην φυσική βελτίωση της διάθεσης, η οποία με τη σειρά της φέρνει μεγαλύτερη ερωτική όρεξη.

Καρπούζι: Το αποκαλούν «βιάγκρα της φύσης». Η αλήθεια είναι ότι το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ, την κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε αργινίνη. Αυτή έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδιά και το κυκλοφορικό και παράλληλα αυξάνει το νιτρικό οξύ το οποίο χαλαρώνει και  διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως δηλαδή κάνει το χάπι Βιάγκρα. Παρόλα αυτά, για να συμβεί το «θαύμα» τρώγοντας καρπούζι απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες, μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος, άρα μην αναμένετε τα ίδια άμεσα αποτελέσματα όπως στο μπλε χαπάκι.

Σκόρδο: Περιέχει αντιοξειδωτικά και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο παρουσιάζει μια αυξημένη αφροδισιακή λειτουργία, την οποία δεν έχουμε ακόμα εξηγήσει απολύτως επιστημονικά. Βέβαια, για ευνόητους λόγους θα πρέπει να καταναλώνεται και από τους δύο συντρόφους γιατί αλλιώς η μυρωδιά του μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Μαύρη σοκολάτα: Ιστορικά, ο αφροδισιακός της ρόλος αποδίδεται στους Αζτέκους. Η κατανάλωσή της οδηγεί στην άμεση απελευθέρωση ενδορφίνων, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που σχετίζονται με το αίσθημα της απόλαυσης. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα βοηθάνε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που βοηθάει επιπλέον στις σεξουαλικές επιδώσεις.

Αλκοόλ: Ένα ποτήρι μπορεί να φέρει σε δύο συντρόφους την σωστή διάθεση. Μια μικρή ποσότητα βοηθάει στην χαλάρωση, ενώ παράλληλα μειώνει το ρίσκο καρδιακών προβλημάτων. Προσοχή όμως, το πολύ ποτό θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στο νευρικό σύστημα, η οποία θε επιφέρει γρήγορα στυτική δυσλειτουργία.

Καφές: Η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει το νευρικό συστήματος, να απελευθερώσει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και να δώσει μια επιπρόσθετη «ώθηση» στην ενέργεια. Όλα αυτά βοηθάνε στην ερωτική ζωή, παράλληλα όμως, χρειάζεται μέτρο, αφού η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νεύρα και αυξημένη ένταση σε μεγάλες ποσότητες.

Αυγά: Περιέχουν βιταμίνες Β5 και Β6, οι οποίες βοηθάνε στην σωστή απελευθέρωση σεξουαλικών ορμονών. Παράλληλα, όπως και τα στρείδια, έχουν ψευδάργυρο, που προάγει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Σπαράγγια: Τα προβλήματα στην σεξουαλική ζωή οφείλονται συχνά σε δυσλειτουργίες στην κυκλοφορία του αίματος. Μια έρευνα το 2008 έδειξε ότι τα σπαράγγια βοηθάνε στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων χάρη στους φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS) τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έγινε σε ανθρώπους, οπότε ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τις ποσότητες που χρειάζονται για να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Υγεία – το καλύτερο αφροδισιακό

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τις σεξουαλικές σας επιδόσεις είναι η σωστή λειτουργία του σώματος. Καμία τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καλή υγεία.  H στυτική δυσλειτουργία συχνά να συνδέεται και με μία σειρά άλλων προβλημάτων υγείας (ζάχαρο, χοληστερίνη, υπέρταση, στένωση αρτηριών, παχυσαρκία κλπ). Για τον λόγο αυτό μην διστάζετε να ζητάτε την συμβουλή κάποιου γιατρού που θα σας υποδείξει μία σειρά εξετάσεων καθώς και απευθύνεστε σε έναν ειδικό σεξολόγο.

Πέρα από τα παθολογικά αίτια, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή, είναι σαφώς επιβαρυντικοί παράγοντες. Γενικά να ξέρετε ότι μια διατροφή που ωφελεί την καρδιά, ωφελεί και την στυτική λειτουργία. Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για καλή υγεία και κατ΄επέκταση για καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Διατηρήστε το ιδανικό βάρος: Τα αυξημένα κιλά συχνά προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα, αφού δυσκολεύουν την σωστή κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν δραστικά τις αντοχές και τις επιδόσεις. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο εδώ. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν μειωμένη ερωτική διάθεση γιατί αισθάνονται άβολα με το σώμα τους ή με το σώμα του/της συντρόφου τους.

Σωματική άσκηση: Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι γυμναστική. Το περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια με τα πόδια, οτιδήποτε σας κάνει να κινείστε βοηθάει στην βελτίωση της υγείας. Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αυξημένη αντοχή και μείωση βάρος, όλα τα παραπάνω θα έρθουν φυσικά με την άσκηση, και μαζί τους, θα έρθει και η βελτίωση στην ερωτική ζωή.

Φρούτα και Λαχανικά: Περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που θωρακίζουν την υγεία. Βραστά ή ωμά, στοχεύετε για 5 μερίδες συνολικά την ημέρα. Μια μερίδα είναι 80 γραμμάρια ή όσο χωράει στο ένα χέρι σας περίπου. Προσπαθήστε να τρώτε όσο περισσότερα διαφορετικά χρώματα μπορείτε, αφού το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών επηρεάζεται από τα περιεχόμενά τους. Περισσότερα χρώματα σημαίνει περισσότερα είδη συστατικών.

Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του σώματος, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως δεν πίνουν αρκετό. Και πάλι, το βασικό στοιχείο που επηρεάζεται εδώ είναι η κυκλοφορία του αίματος. Για αποφυγή προβλημάτων, στοχεύετε τουλάχιστον στα 6-8 ποτήρια την ημέρα.

TIPS

  1. Αυξήστε την σωματική άσκηση, είτε κάνοντας γυμναστική, είτε κάνοντας καθημερινά πράγματα, όπως βόλτες και δουλειές στο σπίτι
  2. Αυξήστε τα φρούτα και λαχανικά που τρώτε σε 5 μερίδες των 80 γραμμαρίων ή της μια χούφτας.
  3. Αυξήστε το νερό στα 6-8 ποτήρια την ημέρα για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  4. Προτιμάτε προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία θα βοηθήσουν στην μείωση χοληστερίνης και πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη.

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολογία-Διατροφολογία BSc – King’s College London
Ψυχολογία PG – University of Liverpool
Coaching Certificate – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών