08 Νοέ Δίαιτα “αποτοξίνωσης”? Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Η βασική ιδέα πίσω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ότι “τοξίνες” μαζεύονται στο σώμα μας σταδιακά και πρέπει να κάνουμε “αποτοξίνωση” μέσα από την διατροφή μας για να τις ξεφορτωθούμε.

Μπορούν να κρατήσουν μια μέρα, μια βδομάδα ή ένα μήνα και έρχονται σε διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι δίαιτες πείνας, αποκλειστική κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου ή λαχανικού, δίαιτα με χυμούς, αυστηρός περιορισμός συγκεκριμένων τροφών… Έχω δει μέχρι και περίπτωση που κάποιος πίστευε ότι το νερό είναι τοξικό και έπρεπε να περνάει περιόδους χωρίς να πίνει καθόλου.

Το πρόβλημα με αυτές τις δίαιτες είναι ότι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Παράλληλα, εθνικοί οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο, έχουν εκδώσει έγγραφα με τους λόγους που αυτές οι δίαιτες όχι μόνο δεν κάνουν ό,τι υπόσχονται, αλλά συχνά κρύβουν και κινδύνους.

5 αλήθειες για τις δίαιτες “αποτοξίνωσης”

1) Πολύ συχνά απαρτίζονται αποκλειστικά από κάποια περιορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας δίνουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να τα συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στην διατροφή μας. Παρόλα αυτά, οι δίαιτες “αποτοξίνωσης” παίρνουν αυτό το στοιχείο και το τραβάνε στα άκρα. Προτείνουν ότι πρέπει να τρως συνέχεια μόνο ένα συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό, στο οποίο προσδίδουν αμέτρητες αξίες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα φρούτο ή ένα λαχανικό που να έχει τα πάντα, το κάθε είδος διαφέρει από το άλλο. Ο καλύτερος τρόπος να πάρεις όλα τα ευεργετικά στοιχεία από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι να κάνεις το αντίθετο από αυτό που λένε οι δίαιτες “αποτοξίνωσης”, δηλαδή πρέπει να τρως όσες περισσότερες διαφορετικές ποικιλίες μπορείς.

2) Φαντάσου ότι ξαφνικά διάφορες τοξίνες άρχιζαν να συσσωρεύονται στο σώμα σου και εσύ δεν έχεις την δυνατότητα να τις αποβάλεις. Αυτό θα έκανε κακό στην σωματική και την ψυχική σου υγεία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν αυξάνεται η συγκέντρωση βλαβερών ουσιών στο αίμα μας νιώθουμε πόνους, αδυναμία, κούραση, ενόχληση, ζαλάδα. Τα παραπάνω είναι αναγκαία συμπτώματα για να ισχύει ο ισχυρισμός ότι έχουν συσσωρευθεί τοξίνες στο αίμα μας. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινάνε μια τέτοια δίαιτα δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα.

3) Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους, με τους ανθρώπους που είχαν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και η δίαιτα “αποτοξίνωσης” τους βοήθησε? Πολλοί θα έλεγαν ότι οποιαδήποτε βελτίωση μετά από μία τέτοια δίαιτα έρχεται από το μυαλό, το φαινόμενο placebo. Δηλαδή δεν νιώθεις καλύτερα, νομίζεις ότι νιώθεις καλύτερα. Μέχρι ένα σημείο, αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Ένα μεγάλο μέρος το πληθυσμού ζει με διάφορα επίπεδα δυσανεξίας σε κάποια διατροφικά στοιχεία, όπως η λακτόζη και η γλουτένη, χωρίς να το ξέρουν. Αν αυτοί οι άνθρωποι για παράδειγμα βγάλουν τα προϊόντα σιταριού και γάλακτος από την διατροφή τους για ένα χρονικό διάστημα, τότε θα δουν βελτίωση στην πέψη, που με την σειρά της θα βελτιώσει γενικότερα την ζωή τους. Αυτή η  βελτίωση είναι αληθινή, δεν είναι στο μυαλό τους. Δεν είναι όμως η δίαιτα “αποτοξίνωσης” που την έφερε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να έχουν μια τόσο περιοριστική διατροφή όπως αυτή που επιβάλλουν οι δίαιτες “αποτοξίνωσης”, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να περιορίσουν ή να βγάλουν μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών από την διατροφή τους.

4) Μείωση βάρους. Ένα μαγικό δίδυμο λέξεων. Όσοι προωθούν δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται ότι θα χάσεις κιλά μέσα από αυτές. Είναι αλήθεια, θα χάσεις βάρος. Η μείωση βάρους όμως δεν θα κρατήσει για πολύ. Μόλις σταματήσεις την δίαιτα “αποτοξίνωσης” πιθανότατα θα γυρίσεις στα παλιά σου κιλά και μπορεί να πάρεις και επιπλέον βάρος, αφού ο μεταβολισμός σου θα έχει μειωθεί αισθητά.

5) Κατά την διάρκεια της “αποτοξίνωσης”, όχι μόνο δεν μειώνονται οι τοξίνες στο σώμα, αλλά αυξάνονται! Χωρίς άλλη πηγή ενέργειας, το σώμα σου θα αρχίσει να καίει το λίπος που έχεις αποθηκεύσει. Όταν το σώμα καεί λίπος παράγει κετόνες, οι οποίες είναι τοξικές σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Όταν ΄χανουμε βάρος μέσα από μία κανονική δίαιτα, ο οργανισμός μας έχει αρκετό χρόνο να τις αποβάλει πριν συγκεντρωθούν στο αίμα μας. Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης όμως κάνουν το σώμα να καίει λίπος με τέτοιο ρυθμό, που το σώμα μας δεν προλαβαίνει να αποβάλει τις κετόνες αρκετά γρήγορα και έτσι συγκεντρώνονται στο αίμα σε επίπεδα που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία και κούραση.

Συμπέρασμα

Θα ήταν πολύ ωραία αν οι δίαιτες “αποτοξίνωσης” έπιαναν, όμως δεν δουλεύουν.   Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούν να κάνουν και κακό. Δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσεις ή να περιορίσεις την δίαιτά σου σε υπερβολικά επίπεδα. Ο καλύτερος τρόπος να μείνεις υγιής είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και αν θες να χάσεις κιλά να κάνεις μια σταθερή και ισορροπημένη δίαιτα.

 

 

Κωνστναντίνος Χαρδαβέλλας